Bonaire

Bonaire - introductie van het land

Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland, dat betekent dat de samenwerking met Nederland intenser is, op een aantal fronten vergelijkbaar met gemeenten in Nederland zelf. Zo wordt het onderwijs gesubsidieerd en ook geïnspecteerd door Nederland en is het mede daardoor mogelijk in de basisscholen digiborden, relatief nieuwe methodes en  professionaliseringstrajecten in schoolteams aan te treffen. Maar de rechten en plichten zijn, als Nederland en Bonaire worden vergeleken, niet helemaal gelijkwaardig. 

Van de benedenwindse eilanden is Bonaire het minst bewoond. De kloof tussen rijk en arm wordt groter en dat is een groot probleem voor met name de arme bevolking, die lastig rondkomt met de stijgende prijzen voor het levensonderhoud. 

Er is veel ruimte voor de natuur, zowel onder water als boven water. Diverse instanties doen er alles aan om dat te behouden. Helaas werkt de Nederlandse regering niet altijd mee, zo is een ambitieus, maar haalbaar en voor Nederland betaalbaar om het hele eiland van groene energie te voorzien niet gehonoreerd (zie de Zembla documentaire Bedreigd Nederlands koraal: https://www.npostart.nl/zembla/17-02-2022/BV_101407351 ). Het landschap bestaat uit veel begroeiing, mangrove en een spectaculaire onderwaterwereld. 

De Bonairiaanse mentaliteit is vriendelijk, rustig en ontspannen. Zo wordt er bijvoorbeeld met jou als fietser rekening gehouden door langzamer te rijden en andere bestuurders te waarschuwen dat er een fietser aan het verkeer deelneemt. Wanneer je een openbare gelegenheid, zoals een café of school binnengaat is de verwachting dat je ieder persoonlijk groet. Dan doen de Bonairianen zelf ook.

Officiële talen: Papiaments en Nederlands.

Bonaire - Onderwijs

Het onderwijs op Bonaire heeft dezelfde indeling als in Nederland: voorschoolse educatie (peuterspeelzaal en kinderopvang), groep 0/1/2 en vervolgens de overige basisschoolgroepen. Sinds enkele jaren heeft men de beschikking over digiborden, airconditioning en nieuwe methodes voor rekenen, taal en zaakvakken. 

De leerkrachten zijn afkomstig van Bonaire zelf, Curaçao, Suriname en Nederland. Kinderen spreken thuis bijna allemaal Papiaments. Er wordt in alle groepen gewerkt aan zowel de woordenschat van het Papiaments als het Nederlands. Studenten geven aan dat rustig spreken, goed articuleren, het gebruik van korte zinnen, veel herhalen, visualiseren belangrijke aspecten zijn van gewenst leerkrachtgedrag. De meeste kinderen zijn gewend veel buiten te zijn en te bewegen. Het geluidsniveau ligt in sommige klassen, mede door die twee redenen, instructie in de tweede taal en kinderen die in de vrije tijd gewend zijn meer te bewegen dan tijdens schooltijd, hoger dan wat stagiaires veelal gewend zijn in Nederland. De meeste scholen verwachten dat stagiaires vier dagen aanwezig zijn: drie in de klas om te observeren en les te geven, een in de school om onderzoeksgegevens te verzamelen, vast te leggen en te presenteren aan de directeur en evt (een deel van) het team. De dagen in de klas worden in overleg vastgesteld.

Mogelijkheden voor outdoor education en het betrekken van de leefwereld van de kinderen van het eiland, in het onderwijs betreft o.a. de Mangrove Maniacs. Radiant studenten kunnen, evt. in samenwerking met biologie studenten van de Universiteit Curaçao, WUR en Utrecht, lessen ontwerpen en uitvoeren over en eventueel bij de mangroves. Dit project biedt wellicht mogelijkheid tot blijvende samenwerking en vormen van outdoor education/omgevingsonderwijs. Zie hiervoor: https://mangrovemaniacs.org/ https://www.youtube.com/watch?v=ZV2F-NOh2cw

Er zijn drie privéscholen op Bonaire. 

Er is ook katholiek onderwijs: https://aanmeldenbasisonderwijsbonaire.com/rooms-katholiek-onderwijs/  

En er zijn enkele openbare basisscholen: https://aanmeldenbasisonderwijsbonaire.com/openbaar-onderwijs/

Bonaire - Huisvesting

Er zijn geen wijken waar je beter niet kunt wonen.  Afgelopen jaar hebben studenten via Marktplaats huisvesting gevonden.