Suriname is een land in Zuid-Amerika, ongeveer 4 keer zo groot als Nederland, met een totale bevolking van zo’n 550.000 inwoners. Dat is net iets meer dan het aantal Surinamers dat in Nederland woont.
In geschiedenismethoden zal je Suriname tegenkomen bij de hoofdstukken over de slavernij. Nederland speelde daarin een grote rol en dat verklaart de Nederlandse verbondenheid met Suriname. Sinds 1975 is Suriname onafhankelijk maar historische sporen van deze relatie zijn overal zichtbaar. Van fort Zeelandia in Paramaribo https://nl.wikipedia.org/wiki/Fort_Zeelandia_ tot plantages langs de Surinamerivier https://youtu.be/sr0utglUDls.
Je ziet het in de video; Suriname is een land in de tropen. Maar misschien het meest opvallend is de Nederlandse taal die je overal hoort. Dus ook in het onderwijs praten de leerlingen Nederlands.
De gevolgen van de kolonisatie van Suriname door Nederland zie je ook terug in de samenstelling van de bevolking. Het is een smeltkroes van onder andere Inheemsen, Afro-Surinamers, Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Joden, Brazilianen en nog enkele andere kleine minderheden. In geloofsbeleving, voeding, tradities en gewoonten, taal en andere culturele aspecten klinkt deze verscheidenheid door.